Ajánlataink oktatók részére

Oktató-Pendrive

Referenciák

Magas szintű KRESZ oktatást végző képzőszervek és felhasználók listája

Közlekedési Ismeretek

Közlekedési
Ismeretek
Járművezetők
részére

Elsősegélynyújtás

Elsősegélynyújtás gépjármű-vezetők részére

Motoros tanuló mellény

Motoros tanuló mellény a Kotra Kft-től!

Pótpedál

Pótpedál referenciák

DrivingSchool

Korszerű nyilvántartási eszköz autósiskolák számára

"Ki volt a hibás?" hozzászólásai:

összesen 10 hozzászólás

Új hozzászólás

10.  Károly 2015-01-16 22:49:52

Kedves Kotra Úr!

A leírt esethez képi segítség: http://www.ringtest.hu/EPSON089.PDF - kb. 1cm = 1m

B autóval haladtam, védett útvonalról balra kanyarodtam. Kanyarodás közben vettem észre az érkező biciklist. (a szélvédő bal oldalán található széles merevítés miatt nem vehettem észre időben). Nem volt nagy a sebesség, szinte azonnal megálltam, ahogy észrevettem. Az ütközéstől a biciklis fel sem borult. A kerékpár első kereke deformálódott, illetve az első lökhárítóban keletkezett nekem kisebb sérülés. Az ütközés a képen látható ponton történt.
Megállás után azonnal kiszálltam. Vétkesnek éreztem magam, azonnal segítséget ajánlottam, kártérítést ígértem, akár egy új bicikli megvásárlását, elviszem, ahová szeretné. Nálam lévő telefonomról megcsörgettem, hogy biztosan tudja, hogy a saját számomat adom meg, és ahol utolérhet. Kb. 10 perc múlva ott mentem vissza, még ott volt a hölgy, de már a barátjával. Megálltam, hogy tudok-e segíteni. A srác közölte, hogy kihívta a rendőröket, szabálysértés követtem el, az "ajándékomat" meg kell kapnom . kb. 15 perc múlva kiérkezett két járőr, meghallgatták a részükről a történetet, illetve elmondásra került, hogy kártérítést ígértem. A rendőr jelezte, hogy felesleges volt kihívni őket, mivel meg lehetett volna egyezni, és egyébként sem biztos, hogy én vagyok az autós a hibás. Erre többször is utalt. Helyszínelők megérkeztek, alkoholteszt, kérdések. Ott elismertem, hogy rossz íven kanyarodtam, amiért kaptam egy 10eFt-os csekket.

A kérdésem az lenne, hogy a rendőr mire célozhatott arra, hogy nem feltétlenül az autós a hibás? A képen igyekeztem minél részletesebben rajzolni a helyszínt. Én arra gondolok, hogy az Elsőbbségadás kötelező táblát ott direkt helyezték hátrébb a kereszteződéstől. A táblától jóval előrébb történt a baleset a védett út irányába. Gondolom én, hogy azért került hátrébb, hogy teherautó, kukásautó bekanyarodása esetén is biztosítva legyen az elsőbbség, mivel egy nagyobb jármű befordulása esetén biztosan igénybe veszi a kanyarodáskor a szemközti sávot. (hozzáteszem, ott olyan a helyzet, hogy személyautóval is elég nehéz szabályos íven bekanyarodni).
Nem ismerem pontosan az értelmezést, csak sejtem, hogy az elsőbbség adást a tábla vonalánál kell megadni? Ha jól sejtem, akkor a történet az lenne, hogy a kerékpáros nem adta meg az elsőbbséget, és ez okozta a balesetet, és nem az, hogy én rossz íven kanyarodtam. Mennyire van igazam ebben a gondolatban? Ha igen, akkor a hölgy megúszott egy csekket. Illetve mivel nem volt vita, a rendőrök sem erőltették, hogy a felelősséget másra hárítsák.

Igazán nem akarok semmit utólag variálni, de a hölgy barátja egy akkor tuskó volt, hogy nem szeretnék később meglepetést, hogy még variál valamit. Szeretném tudni, ha még ügy lenne belőle, akkor ezzel tudok-e védekezni.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Károly< br>

Válasz erre

9.  Kotra Károly 2010-06-01 14:57:17

Erre csak egy minden részletre kiterjedt vizsgálat adhat választ.

Válasz erre Előzmény: 5.

8.  Koczó Károly 2010-05-31 20:18:58

Újabban arra vagyunk kíváncsiak, hogy kedves Olvasóink szerint Sebastian Vettel vagy Mark Webber hibázott a Török Nagydíjon, amikor a két versenyző összeütközött egymással

Válasz erre

7.  Koczó Károly 2010-05-31 20:16:48

sokkat tanultam kresz jól voltam

Válasz erre Előzmény: 5.

6.  Koczó Károly 2010-05-31 20:15:24

hello

Válasz erre Előzmény: 5.

5.  Nagy Anita 2010-05-11 19:59:30

Tisztelt Kotra Úr!
A kérdésem az lenne,hogyha egy balesetben a vétlen sofőr ittas...a kresz szerint ki lesz a felelős?
Köszönettel: Nagy Anita

Válasz erre

4.  Kotra Károly 2010-01-28 10:39:33

Kedves Klára!
A helyszinelő rendőr szabályosan járt el.
A követési távolság betartása mindenkire kötelező érvényű, független attól, hogy az elől haladó fékezése indokolt-e vagy sem. (Bár ha ott állt a gyalogos mindenképp indokolt lehetett.) A követési távolság minden esetben 2 másodperc kell, hogy legyen. Ez 40km/h sebesség esetén 22 méter.

Válasz erre Előzmény: 3.

3.  Klara 2009-11-21 08:49:59

Tisztelt Kotra Ur!
A kovetkezo eset tortent:
Lakott teruleten belul haladtam az autommal az ut jobb oldalan kb. 40 km/h sebesseggel amikor elottem egy auto vartalanul megallt mert az o elotte halado auto a gyalogosatkelohely kozepen hirtelen telejesen indokolatlanul fekezve allt meg.Gyalogos a zebra bal oldalan mozdulatlanul allt tehat nem mutatott szandekot arra, hogy at akar menni a masik oldalra. Ennek kovetkezteben a masodik auto beleszaladt az elsobe en pedig a masodikba. Az elso auto vezetoje aki az egesz balesetet okozta nem ismerte el a felelosseget igy a helyszinelo rendor a kovetesi tavolsag be nem tartasara hivatkozva minket marasztaltak el. Szerintem az elso auto vezetojenek a magatartasa teljesen megteveszto volt azzal, hogy a zebra kozepen hirtelen indokolatlan megallassal veszelyeztette az ot koveto autokat amit a zebran lathato feknyomok is bizonyitanak.On szerint ki a hibas es van-e olyan, hogy valaki indokolatlan megallas eseten eseten sem felelos az okozott karert? Tisztelettel varom valaszat: Klara

Válasz erre

2.  Kotra Károly 2008-10-17 08:39:58

Imre!
A gépkocsivezető vétkessége egyértelmű.
Azt, hogy a bíróság mit vesz súlyosbító körülménynek azt csak ők tudják.

Válasz erre Előzmény: 1.

1.  Imre 2008-10-15 01:23:04

Tisztelt Kotra Úr!
A történetem a következő lenne. Motorkerékpárral haladok egy főútvonalon, ahol 50 kmh a megengedett max. sebesség. Előttem döcög egy autó kb. 25 kmh-val és elkezdem előzni. Eközben belefutunk egy balra kanyarodni tilos táblába. Már majdnem az autó mellé értem, amikor ő fogta magát és bekanyarodott előttem balra egy mellékútra, ráadásul az irányjelzőt csak a lekanyarodás megkezdésekor rakta ki.
Az autós ellen indítottak eljárást.
A kérdésem az lenne, hogy a bíróságon súlyosbítja-e az autós vétségét, hogy a balra kanyarodni tilos tábla ellenére bekanyerodott balra előttem, ráadásul még az irányjelzőt is csak a kanyarodás megkezdésekor tette ki.
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz erre

1 - 10


Ajánlataink tanulók részére

KRESZ Oktató Tananyag és Teszt

KRESZ Oktató Tananyag és Teszt vizsgázni kívánó tanulók részére

www.kresztanulasotthon.hu

Könyvcsomagok

Tanulók részére megrendelhető könyvcsomagok

Animációs teszt

Közlekedési szituációk animációs teszt

Memóriajáték

Közúti jelzőtáblák memóriajáték

Gyufajáték

Logikai gyufajáték

Kikapcsolódás

Üdülés Ausztriában

Időjárás
Felhőkép
Magyarország pillanatnyi felhőtérképe